Piekarnik parowy – jak to działa?

W sklepach z AGD coraz częściej możemy spotkać się z piekarnikami parowymi. Co warto wiedzieć o tych urządzeniach?

Piekarniki parowe, które nazywane są także piecami konwekcyjno-parowymi, przez długi czas spotykane były tylko w restauracjach. Teraz jednak możemy zakupić je też w wersjach przeznaczonych do użytku domowego.

Pod względem funkcjonalności, piekarnik parowy łączy w sobie dwa urządzenia, a mianowicie piekarnik standardowy oraz urządzenie do gotowania na parze. W piekarnikach tego typu stosuje się ogrzewanie konwekcyjne, czyli ciepło pochodzi wtedy z rozgrzanego powierza, co pozwala na wykorzystanie potencjału pary.

Jeśli chodzi o użytkowanie, piekarniki parowe pozwalają nam na w zasadzie na przygotowanie takich samych dań jak zwykłe piekarniki, ponieważ można także nie używać w nich pary wodnej. Dania przygotowywane z parą, na przykład mięsa, są jednak bardziej soczyste oraz smaczniejsze, ponieważ nie są narażone na nadmierne przesuszenie.

Zatem osoby, które chciałyby przygotowywać jeszcze smaczniejsze dania w swoich piekarnikach, mogą pomyśleć o zakupieniu modelu parowego. Zapłacimy za niego wprawdzie więcej, ale to doskonały wybór także do domowej kuchni!