Ściany kuchenne podczas gotowania mogą ulec sporym zabrudzeniom, które mogą być też trudne do usunięcia. To nie tylko plamy z sosów, ale również pryskający tłuszcz czy plamy z mięs, które mogą być miejscem rozwoju bakterii. Jak zatem ochronić ściany w kuchni przed zanieczyszczeniem?
Wykończenie ścian kuchennych warto przemyśleć już na etapie wyboru mebli kuchennych. Do wyboru mamy kilka metod wykończeniowych, które mają swoje plusy i minusy. Podpowiadamy, na co warto się zdecydować!
- Szkło
To obecnie bardzo popularny sposób wykończenia ścian w kuchni – może być przezroczyste albo drukowane. Szkło powinno być hartowane dla największej wytrzymałości. Jest łatwe do utrzymania w czystości i estetyczne.
- Kafelki ceramiczne
Kolejny popularny sposób osłony ściany – pamiętajmy jednak o tym, że w przypadku kafelków z fugami możemy mieć trudność w ich doczyszczeniu. Lepiej też unikać kafelków z fakturami, które również są trudniejsze w czyszczeniu od tych gładkich.
- Tapeta zmywalna
Najtańszy sposób na wykończenie ścian – do wyboru mamy wiele różnych wzorów. Warto jednak pamiętać o tym, że tapety są narażone na uszkodzenia mechaniczne, na przykład od ostrych noży czy przy punktowym czyszczeniu. Mogą także odchodzić w miejscu łączenia przy kuchence i przy zlewozmywaku, ponieważ tam narażone są na kontakt z wilgocią.