Silikony należą do grupy związków krzemoorganicznych, o szerokim zastosowaniu w medycynie, kosmetyce, technice, w wielu działach żywienia. Oprócz swoich cech, muszą spełniać przez to wysokie standardy bezpieczeństwa, potwierdzone wieloaspektowymi badaniami. Regulują to normy unijne, dotyczące materiałów i wyrobów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. W Polsce dokumentem normatywnym jest ustawa z 25.08 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Materiałem uszczelnia się połączenia urządzeń produkujących żywność, będące w kontakcie z wodą pitną, ponieważ cechuje go odporność na: promieniowanie UV, warunki pogodowe, starzenie. Łatwo przywiera do szkieł i ceramiki przemysłowych, powłok malarskich. Odpowiadając wymogom norm NSF/ANSI Standard 51, atestom PZH i FDA nie wpływa na smak i zapach produktów będących z nim w kontakcie.
Przemysł spożywczy wykorzystuje go w postaci węży i wężyków silikonowych w wielu średnicach i kolorach, którymi przemieszcza się m.in. wodę, mleko, soki, wina. Mają zdolność do pracy w temperaturach -600C do +2000 C, zachowując walory elastyczności, odporności na tlen i ozon. Jako niepodatne na światło słonecznego i izolatory elektryczne minimalizują ryzyko rozwoju bakterii i grzybów.
W postaci silikonowych, higienicznych płyt do żywności- mlecznych lub transparentnych mają zastosowanie w chłodniach. Stają się podkładami na pólkach lub wykładzinami w suszarniach o różnych parametrach wielkości, docinanych na wymiar jako maty silikonowe oraz formatki.