Zastosowanie silikonu w przemyśle spożywczym

Silikony należą do grupy związków krzemoorganicznych, o szerokim  zastosowaniu w medycynie, kosmetyce, technice, w wielu działach  żywienia. Oprócz swoich cech, muszą  spełniać przez to wysokie standardy bezpieczeństwa, potwierdzone wieloaspektowymi badaniami. Regulują to normy unijne, dotyczące materiałów i wyrobów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. W Polsce dokumentem normatywnym jest  ustawa z 25.08 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Materiałem  uszczelnia się  połączenia urządzeń produkujących żywność, będące w kontakcie  z wodą pitną, ponieważ cechuje go odporność na: promieniowanie UV, warunki pogodowe, starzenie. Łatwo przywiera do szkieł i ceramiki przemysłowych, powłok malarskich. Odpowiadając wymogom norm NSF/ANSI Standard 51, atestom PZH i FDA nie wpływa na smak i zapach produktów będących z nim w kontakcie.

Przemysł  spożywczy wykorzystuje go w postaci węży i wężyków silikonowych w wielu średnicach i kolorach, którymi  przemieszcza się m.in. wodę, mleko, soki, wina. Mają  zdolność do pracy w temperaturach -600C do +2000 C, zachowując walory elastyczności, odporności na tlen i ozon. Jako  niepodatne na światło słonecznego i izolatory elektryczne minimalizują ryzyko rozwoju bakterii i grzybów.

W postaci silikonowych, higienicznych płyt do żywności- mlecznych lub transparentnych mają zastosowanie w chłodniach. Stają się podkładami na pólkach lub wykładzinami w suszarniach o różnych parametrach wielkości, docinanych na wymiar jako maty silikonowe oraz formatki.